免费发需求
发布你的需求,坐等服务商上门
  • 需求发布后
    1小时内收到服务商响应
  • 每个需求
    平均有10个服务商参与
  • 95%以上的需求
    得到了圆满解决
  • 所有需求
    不向雇主收取任何佣金
立即发布需求
或者

天津猪八戒网创意工厂 / 普罗建筑

发布时间:2016-11-03 14:59:23分享到:

从设计到开业40天-如何将一个烂尾10年的国企酒店改造成天津最酷的创意工厂


天津龙悦国际酒店位于天津市红桥区咸阳路,持续毛坯烂尾状态十年。这次改造涉及酒店一二层的所有空间,面积5000平米左右。officePROJECT受邀将原有酒店大堂,餐厅厨房等布局改造为众创空间可以利用的模式。

Longyue Hotel is a unfinished building for 10 years in Tianjin. OfficePROJECT was invited to transfer this abandoned 5000spm hotel space into a co-working model.

▽ 穿–工场入口改造,Traverse – the entrance

通过对场地的实际勘察,我们试图捕捉场地的特质。整个空间是比较高大和通透的,空敞的毛坯感赋予空间一种迷人的特质与兴奋感,这种空间特质我们希望将其保留并得到新的展现,通过植入的几组不同的空间装置,我们在空间中设定了不同的路径和体验方式,通过这些路径,人们将和原始的空间进行另一角度的交流与互动,让人们关注到原始空间的气氛和神秘感。穿过这些交叉的小径空间,人们开始相遇和观察,形成了一个不同位置和时间的观察网络。不同的行为在被鼓励发生,对空间探索的欲望成为空间创意生产的原始动力。

The first step is to catch the identity of the existing space. The space is high and empty. The rough feeling of an unfinished atmosphere is attractive and fascinating. We want to keep this identity as implanting several different space installation. Some different routes and experiences were set to encourage the communication and interaction between people and the primitive space. Through these paths, people start to encounter and observer. A new observation network formed. The desire of space exploration becomes the motivity of the creative productivity.

▽ 植入空间装置,Implanting space installation

游,观,围,折,望,穿,环。这些空间装置阐释了一些基本的空间体验方式。将这些不同的复杂体验交织在一起,形成了真实的“交叉小径的花园 ”。 如果时间可以像空间那样在一个个节点上开岔,就会诞生“一张各种时间互相接近、相交或长期不相干的网”。 在博尔赫斯的小说中,时间有时是无限的,有时又是周而复始、循环不已的。《小径分岔的花园》的主人公选择了所有的可能性,这样就产生许多不同的后世,许多不同的时间。这其实就像是如今的互联网,线上的体验已经模糊了时间和空间,所有的行为在同时发生着。空间设计通过这种方式表达了线上和线下的一种呼应,即如何在真实空间中表现出互联的世界。

“wander”,”watch”,”enclosure”,”fold”, “look”,”traverse”,”loop”. These installations explain some basic ways of spacial experiences. We interacted these experiences as an complicated “The Garden of Forking Paths”. In this Borges’ novel, time sometimes endless, sometimes become a loop. The  major character chose all possibilities. Different ending generated. This is the idea of today’s internet. An echo here presented between online and offline.

▽ 望–入口大堂,Look – lobby

▽ 游–展览空间,Porch – the exhibition area

   

▽ 游–大堂楼梯,Porch – the stair

   

▽ 游–二层路演走廊,Porch – Roadshow corridor

▽ 观–路演大厅,Watch – Roadshow atrium

空间装置采取了两种不同的材质,欧松板和拉伸铝网。这两种材质和原始空间形成了两种差异化的互动。欧松板轻盈柔和,细腻,衬托出原始混凝土空间的粗犷。而铝网比混凝土更加冷峻光滑,它暗示了混凝土实在的物质性。通过三种材质的互动,互联。场所的熟悉感不断被打破。

These installations have two materials- OSB boards and stressed steel panels. These two materials forms contrasts in different way with the primitive concrete space. These contrasts lead the breaking of the familiarity.

▽ 聚—二层会议休息区,Gather – meeting room at the second floor

▽ 围—众创办公区

▽ 环–展示走廊,Loop – exhibition corridor

▽ 观–众创空间讨论区,Watch – small meeting room

15天时间从概念设计到各设备专业施工图完成,30天时间施工,一次超常规的设计体验,充分反映了当今互联网资本的发展速度和中国当下改造设计的一种常态。

7 days form schematic design to construct drawings, 30 days of construction, this is an informal design process. This process represented a normal condition in China’s renovation projects nowadays.

▽ 一层平面,first floor

▽ 二层平面,second floor

▽ 剖面,section

▽ 部分楼体详图,Partial stair details

项目地点:天津市红桥区咸阳路
项目性质:办公改造
设计周期:2016.6.27-2016.7.13
建造周期:2016.7-2016.8
业主:重庆猪八戒网络有限公司
设计单位: officePROJECT 普罗建筑

主持设计师:常可,李汶翰
设计团队:张昊,赵建伟,陈诗萌(驻场),兰凯霏,崔岚

设备及结构专业合作:北京容观国际建筑设计事务所有限公司
现状:建成
摄影师:孙海霆 sunhaiting.com

Location: Tianjin, China
Use: Office renovation
Design period: 2016.6.27-2016.7.5

Construction period: 2016.7-2016.8
Team Information: officePROJECT

Team Leaders: Chang Ke, Li Wenhan
Design Team: Zhang Hao, Zhao Jianwei, Chen Shimeng, Lan Kaifei, Cui Lan

Installations and structural design coordination: Rogrea Design Group
Client: ZBJ.com
Photographer: Sun Haiting

More: 普罗建筑  officePROJECT